Brasov - ROMANIA, 7-14 September 2006

Home
Location
Lecturers
Programme
Participation
Contact

Ce este RSS?

Tehnologia RSS (Rich Site Summary) ofera posibilitatea de a urmari in mod automat modificarile din cadrul site-ului. Astfel, nu mai este necesara accesarea site-ului pentru a verifica daca au fost introduse informatii noi, deoarece aplicatia de citire a stirilor in format RSS anunta la intervale predefinite daca au sosit stiri noi sau daca s-au facut actualizari la site. Titlurile ultimelor stiri sunt prezentate sub forma de linkuri, iar prin intermediul acestora se acceseaza direct, articolele pe care vreti sa le cititi. Pe scurt, timpul necesar cautarii stirilor care va intereseaza il folositi pentru a le citi, pentru ca acestea vin direct la d-voastra.

Cum vedem continutul RSS?

Pentru a putea citi continutul in format RSS trebuie:
1. Sa aveti instalat un cititor de RSS.
2. Sa introduceti adresele de RSS ale site-urilor carora doriti sa le urmariti informatiile.

1. Cititoarele RSS
Cititoarele RSS pot fi de sine statatoare sau plugin-uri. Cititoarele de sine statatoare sunt aplicatii care ruleaza pe fundal si actualizeaza automat adresele pe care le-ati inscris in lista. Iata cateva exemple:
RSS Reader [Windows]
FeedReader [Windows]
AmphetaDesk [Mac, Win, Linux]

In schimb, plugin-urile sunt adaugate si lucreaza in interiorul unei aplicatii deja existente cum ar fi Mozilla Firefox, Internet Explorer, Outlook, nefiind necesara instalarea unui program care sa citeasca aceste feed-uri.

Unii clientii de e-mail care au deja integrat un asemenea cititor de feed-uri, de exemplu (Thunderbird) Unele siteuri personalizate au lansat servicii de citit feed-uri RSS online, cum ar fi Google Reader sau My Yahoo.
Pentru o lista mai detaliata a cititoarelor RSS in functie de sistemul de operare, de tipul de echipament folosit, etc, va recomandam: http://allrss.com/rssreaders.html

2. Adaugarea unei adrese RSS
Majoritatea cititoarelor de RSS vin deja cu o lista predefinita de feed-uri RSS, organizate pe categorii. Pe langa acestea veti dori sa adaugati la aceasta lista adresele care va intereseaza. De obicei site-urile care ofera acest serviciu semnalizeaza acest lucru prin clasicele butoane portocalii sau , printr-o lista simpla de linkuri sau cu butoane speciale pentru cititorul RSS personalizat .
Majoritatea cititoarelor suporta mai multe modalitati de a inregistra un feed RSS:

  • Click pentru a te inscrie
  • Cand vedeti un feed care va intereseaza, trebuie doar sa dati click pe butonul de inscriere si sa urmati instructiunile cititorului RSS pentru a completa inregistrarea

  • Drag and drop pentru a te inscrie
  • O alta metoda simpla de inscriere este de a trage butonul sau link-ul direct in cititorul RSS.


  • Adauga manual feed-ul
  • Daca stiti link-ul pe care vreti sa-l adaugati, pur si simplu scrieti-l si inregistrati-l singuri, folosindu-va eventual de copy&paste.

Din momentul in care v-ati adaugat feed-urile pe care le doriti, cititorul RSS va cauta acele informatii si vi se va afisa orice nou cotinut ce va aparea ulterior. Majoritatea cititoarelor RSS va vor prezenta, printr-o interfata usor de folosit, titlurile, scurte sumare al ultimelor stirii si link-urile care va vor duce direct la articolele complete. Puteti vedea ce este nou pe zeci de site-uri, alegand doar ceea ce va intereseaza cu adevarat.

Iata si adresa feed-ului acestui site, respectiv buttonul pentru adaugarea lui in serviciul My Yahoo:

http://www.nipne.ro/school/ifin.xml